ΕΛΛΑΔΑ

Βήμα-βήμα όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κοινωνικό μέρισμα

Μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης-Πώς θα υπολογιστεί το εισόδημα-Πώς θα υποβάλλεται η αίτησηΘα γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων και θα υπολογιστεί ο χρόνος ανεργίας το 2017

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr (η οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη) όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017.

Με βάση τις διευκρινήσεις που έδωσαν οι αναπληρωτής υπουργός αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου και ο Γ.Γ. Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας, για την υποβολή αίτησης χρειάζονται ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός του κινητού, το email και το ΙBAN.

Βήμα – βήμα η υποβολή της αίτησης

Το πρώτο βήμα, αφού μπει κάποιος στο σύστημα, είναι να βάλει τον αριθμό ΑΜΚΑ. (Στη σπάνια περίπτωση όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον ΑΜΚΑ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ για την διόρθωση).

Το δεύτερο βήμα είναι να συμπληρώσει έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, αλλά και ένα e-mail όπου μπορεί να λάβει μηνύματα ειδοποίησης.

Το τρίτο βήμα είναι να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος το IBAN ενός λογαριασμού όπου θα πιστωθούν τα χρήματα τα οποία δικαιούται. Στη φόρμα θα εμφανιστούν όλα τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία του κάθε ενδιαφερόμενου προσυμπληρωμένα.

Εδώ ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει έναν έλεγχο για πιθανά λάθη ενώ τα στοιχεία είναι με βάση τη φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2016. Θα πρέπει να εμφανίζεται τουλάχιστον ένας μήνας ασφάλισης και ο αριθμός των μελών ενός νοικοκυριού (φιλοξενούμενοι, ανήλικα τέκνα κλπ).

Αυτομάτως μετά και αυτό το βήμα η «φόρμα» βγάζει την ένδειξη για το εάν κάποιος δικαιούται κοινωνικό μέρισμα και ποιο είναι το ακριβές ποσό που δικαιούται.

Είναι κρίσιμο ο κάθε ενδιαφερόμενος στο τέλος να πατήσει την ένδειξη ΣΥΜΦΩΝΩ.

Δείτε επίσης: Κοινωνικό μέρισμα, παιδική προστασία, εισόδημα αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος για το 2017 αναμένεται να δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να μπουν στην ίδια πλατφόρμα και δηλώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους ώστε να υπολογιστεί το σύνολο του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Κοινωνικό μέρισμα για τους ανέργους

Σύμφωνα με το «Καλημέρα Ελλάδα», τροπολογία που διευρύνει το κοινωνικό μέρισμα για όσους το 2016 είχαν εργασία, αλλά το 2017 έχασαν τη δουλειά τους, θα καταθέσει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Το διάστημα ανεργίας του 2017 θα αφαιρεθεί από τα εισοδήματα του 2016 και έτσι θα αποδοθεί αναλογικό κοινωνικό μέρισμα στους ανέργους.

Ωστόσο, εάν ο άνεργος μένει με τους γονείς του, τότε θεωρείται φιλοξενούμενος και το μέρισμα θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το εισόδημα του εκάστοτε νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει:

-Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος

-Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

-Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

-Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα

-Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα

-Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα

-Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Ποιοι εξαιρούνται από το κοινωνικό μέρισμα

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact