ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες πρόσφυγες διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στην Ελλάδα με απελπισμένους πρόσφυγες να έχουν σχηματίσει ένα ανθρώπινο καραβάνι σε όλη τη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 25.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα και πλέον έχουν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Περίπου 5.500 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν ανοίξει για κανέναν το σημείο διέλευσης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ασφυκτική.

Το βράδυ της Παρασκευής αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά τρία λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά αυτή την ώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.

Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας το ταξίδι τους προς την Ειδομένη με τα πόδια. Οι συγκλονιστικές εικόνες μικρών παιδιών, ηλικιωμένων, ανάπηρων σε καροτσάκια να ταξιδεύουν πεζή προς τα σύνορα έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Την ίδια ώρα βρέφη, γυναικόπαιδα, έφηβοι, άντρες, ηλικιωμένοι από το Αφγανιστάν και τη Συρία στην πλειονότητά τους, έχουν βρει καταφύγιο κατά εκατοντάδες στην πλατεία Βικτωρίας, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Εν μέσω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το κατ’ ουσίαν κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με όποιον τρόπο μπορεί. Γι’ αυτό και εφαρμόζει σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά.

Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Θ.Δρίτσα:

  • Ο ένας είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες.
  • Ο δεύτερος είναι τα τρία διαθέσιμα πλοία -στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο- να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέσβο και Χίο. Το πλοίο παρέλαβε 270 άτομα από τη Λέσβο και 167 από τη Χίο.

Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 52 πρόσφυγες από την Κω.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact