ΕΛΛΑΔΑ

Υποχωρούν τα χιόνια, έρχονται βροχές και καταιγίδες

Με πολλές περιοχές της Ελλάδας να μετρούν τις πληγές τους από τον χιονιά, που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, από την Πέμπτη αλλάζει το σκηνικό του καιρού.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες, που πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές, αναμένονται την Πέμπτη στο ανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις πρωινές ώρες στην Εύβοια, τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Ομως, λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Αμέτρητα προβλήματα από τον χιονιά

Την ίδια ώρα, τέλος δεν έχουν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις που έπληξαν πολλές περιοχές, έως και την Τετάρτη. Σχολεία σε πολλές περιοχές θα μείνουν κλειστά και την Πέμπτη, σε τμήματα του οδικού δικτύου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απίστευτη, πολύωρη ταλαιπωρία που έζησαν εκατοντάδες επιβάτες αμαξοστοιχιών την Τετάρτη, με τρένα να καθηλώνονται εξαιτίας του ψύχους και άλλα να ακινητοποιούνται περιμένοντας τη διέλευση των πρώτων.

Το Intercity 53, με 300 επιβάτες, που ξεκίνησε στις 5 το πρωί της Τετάρτης από τη Θεσσαλονίκη έφτασε στις 10 το βράδυ στον προορισμό της, την Αθήνα, ενώ την ίδια πολύωρη ταλαιπωρία έζησαν και όσοι επέβαιναν στο Intercity 55- άλλα 300 άτομα- που ξεκίνησαν στις 10 το πρωί από τη Θεσσαλονίκη και αναμενόταν να φτάσουν στον σταθμό Λαρίσης μετά από τα μεσάνυχτα. Με μεγάλη καθυστέρηση θα φτάσει όμως και το Intercity 56, που ξεκίνησε στις 2.15 από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο πρώτες αμαξοστοιχίες παρουσίασαν βλάβη στη μηχανή τους, ενώ η τρίτη καθηλώθηκε για 4 ώρες στην Τιθορέα, μέχρι να περάσει από το σημείο το Intercity 53.

Επιπλέον, περίπου 200 άτομα, που επιβιβάστηκαν στις 8 το πρωί στο τρένο από την Αθήνα προς την Καλαμπάκα, «καθηλώθηκαν» στα Παλαιοφάρσαλα, περιμένοντας να εξυπηρετηθούν με επόμενο δρομολόγιο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος σε Σκόπελο και Αλόννησο

Μετά από τις δύσκολες ώρες που έζησαν, μετά από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη χιονοθύελλα, από το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε σταδιακά η αποκατάσταση του δικτύου στη Σκόπελο και την Αλόννησο. Στα ορεινά των δύο νησιών παραμένουν εγκλωβισμένα άτομα, από το Σάββατο και έγιναν προσπάθειες προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτό, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας απεγκλώβισε δύο άτομα, αλλά και μία τετραμελή οικογένεια, από περιοχή της Σκοπέλου.

Αποκλεισμένα χωριά στη Φθιώτιδα και την Εύβοια

Παρά την ύφεση της κακοκαιρίας, πάνω από 30 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στη Φθιώτιδα, στις περιοχές Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Υπάτης, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 60 εκατοστά.

Στην Εύβοια, τα χωριά Στροπώνων και Γλυφάδα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, όπως επίσης και τα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια, Βίταλα και Ανδρωνιάνοι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου παραμένουν αποκλεισμένα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 2 μέτρα.

Την ίδια ώρα τα συνεργεία της Δ.Ε.Η. προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που είναι χωρίς ρεύμα από το περασμένο Σάββατο.

Καρδίτσα: 16 ώρες χιονόπτωσης

16 και πλέον ώρες σφοδρής χιονόπτωσης μετρά ο νομός Καρδίτσας στο σύνολό του, όπως αναφέρει το karditsalive, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μια ημέρα που πλέον μπορεί να καταχωρηθεί ως ιστορική μέρα χιονιά για την πόλη της Θεσσαλίας.

Μια χιονόπτωση που έχει δώσει περί τα 50 εκατοστά χιόνι στα πεδινά, 70 εκατοστά στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα (800-900μ.) και ένα μέτρο σύμφωνα με τις πληροφορίες των οδηγών εκχιονιστικών μηχανημάτων στις δύο διόδους της Αργιθέας προς το υπόλοιπο νομό, σε Τύμπανο δηλαδή και Άγιο Νικόλαο (1500μ.)

Τρίκαλα: Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Θα είναι μια δύσκολη βραδιά απόψε για τα Τρίκαλα που δοκιμάζονται σε αυτές τις καιρικές συνθήκες του χιονιά. Σε ρεπορτάζ του trikalazoom.gr αποκαλύπτει, πως οι δρόμοι λόγω του χιονιού και της παγωνιάς θα είναι γυαλί την νύχτα με την θερμοκρασία να πέφτει πιο χαμηλά και από τους -10. Μεγάλη προσοχή στους οδηγούς των ΙΧ αυτοκινήτων, που πρέπει να φοράνε στα λάστιχα τις αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Λαμία: Μεγάλη επιχείρηση για απεγκλωβισμό χωριών

Απεγκλωβίστηκαν οι Στρόπωνες του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. Τα μηχανήματα κατάφεραν να μπουν στο χωριό και  συνεχίζουν την μεγάλη αυτή αποστολή με προορισμό την Χιλιαδού.

Οπως αναφέρει το lamiastar, πίσω τους είναι συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν το ρεύμα εκεί, που έχει κοπεί από τις πρώτες ημέρες της χιονόπτωσης. Από την πλευρά του Δήμου Κύμης Αλιβερίου δεν έχει δώσει σημάδια ζωής ένας βοσκός. Μηχανήματα μαζί με την πυροσβεστική προσπαθούν να φτάσουν στο σημείο. Δεκάδες τα περιστατικά που η πυροσβεστική εξυπηρετεί καθημερινά και πραγματικά σώζει ζωές.
Φθάνουν σταδιακά τρόφιμα, νερά και γάλατα στην περιοχή. Επίσης στην επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού εκτός από την πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας, τον δήμο, την αστυνομία και την πυροσβεστική συμβάλει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και εθελοντικές ομάδες.

Στην Βόρεια Εύβοια έχει διακοπεί η κυκλοφορία μόνο στο ορεινό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Λίμνης.

Στο νησί της Σκύρου ομαλοποιήθηκε η κατάσταση. Το χιόνι έλιωσε καθώς βρέχει σήμερα όλη την ημέρα. Δρομολόγια με το πλοίο εκτελούνται κανονικά. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν γίνονται ακόμη πτήσεις με το αεροπλάνο. Ευτυχώς, αυτές τις ημέρες που το νησί είχε αποκλειστεί δεν προέκυψε επείγον περιστατικό.

Αυστηροί έλεγχοι στα αυτοκίνητα που κινούνται στην εθνική οδό από Λαμία για Θεσσαλονίκη και Αθήνα γίνονται από την τροχαία, ώστε κανείς να μην περάσει χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες όπου αυτές είναι απαραίτητες για ασφαλή οδήγηση.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact