ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απίστευτο! Η Ελλάδα μεγαλύτερος σύμμαχος των Σκοπίων για να μπουν παντού με το όνομα «Β.Μακεδονία»

Νέα δεδομένα στο Σκοπιανό δημιουργεί η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να αναβάλλει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη FYROM για τον Ιούνιο του 2019, με την κυβέρνηση της Αριστεράς να τα έχει χαμένα.

Παρά την ασφυκτική πίεση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ξένοι λένε άλλα τώρα, την ώρα που εκκρεμεί το δημοψήφισμα στα
Ο στόχος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν να ενισχυθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ώστε να περάσει ευκολότερα το deal των Πρεσπών στην γειτονική χώρα, ώστε να επικυρωθεί μέσω του δημοψηφίσματος στα Σκόπια που αναμένεται να διεξαχθεί κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018.

Μάλιστα, όπως σχολιάζουν τα μέσα ενημέρωσης, ήταν τέτοια η αναστάτωση του Νίκου Κοτζιά όταν ρωτήθηκε -το απόγευμα της Τρίτης- γιατί τα Σκόπια δεν πήραν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ που μπέρδεψε την Γαλλία με την Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι μπλόκαρε τη διαδικασία.

«Υπάρχουν δυο ομάδες χωρών. Η πρώτη, η οποία αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία με 25 χώρες, υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η άλλη ομάδα, η οποία αποτελείται από τρεις χώρες, την Δανία, την… Γερμανία και την Ολλανδία, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναβάλουμε την όλη διαδικασία» είπε ο κ. Κοτζιάς συγχέοντας την γερμανική με την γαλλική κυβέρνηση, η οποία στην πραγματικότητα είπε «όχι» στην έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως, θεωρούσε ότι με τη βοήθεια του Βερολίνου θα ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλαν την έναρξη διαπραγματεύσεων της FYROM με την ΕΕ σαν έναν από τους βασικούς λόγους για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα αναγνώριζε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνικότητα.

Η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια τον Ιούνιο του 2019 δείχνει, εκ των πραγμάτων, πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επειγόταν να λυθεί τώρα το Σκοπιανό για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ένταξης της FYROM στο γκρουπ των 28 ευρωπαϊκών κρατών, επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τσίπρα για να συναινέσει στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

Όπως και να έχουν τα πράγματα τι μας ενδιαφέρει εμάς πότε και αν θα μπουν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εμάς μας ενδιαφέρει που παραδόθηκε το όνομα από τον ΣΥΡΙΖΑ με πολιτική στήριξη των ΑΝΕΛ.

Στην κυβέρνηση πάντως καίγονται, τόσο πολύ που ο Ν. Κοτζιάς χθες, εγκάλεσε δημοσιογράφο, ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια FYROM, λέγοντάς του πως ονομάζονται «Βόρεια Μακεδονία».

Μάλιστα η Ελλάδα παρουσιάζεται ως υπέρμαχος την ένταξης των Σκοπίων στην Ευρώπη με το όνομα «Β. Μακεδονία».

 

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact