ΚΟΣΜΟΣ

Δεν είναι «εντελώς καλή» η υγεία των αστροναυτών του Soyuz

Η ψύχραιμη αντίδραση του Ρώσου κοσμοναύτη Αλεξέι Οβτσινίν

Η κατάσταση της υγείας των αστροναυτών του διαστημοπλοίου Soyuz MC-10 «δεν είναι εντελώς καλή», μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

«Τα μέλη του πληρώματος του διαστημοπλοίου Soyuz MC-10 εξετάστηκαν από γιατρούς, η κατάσταση τους δεν είναι εντελώς καλή», δήλωσε η πηγή χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι «σύντομα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση στο αεροδρόμιο Τσκάλοφσκι στην Μόσχα και εν συνεχεία στην πόλη των Άστρων» (όπου διαμένουν οι αστροναύτες).

Σημειώνεται ότι το διαστημόπλοιο Soyuz MC-10, ελάχιστο χρόνο μετά την εκτόξευσή του, προσγειώθηκε σε στέπα του Καζαχστάν, μετά το ατύχημα που σημειώθηκε στον πύραυλο φορέα. Πλήρωμα του διαστημοπλοίου ήταν ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οφτσίνιν και ο Αμερικανός Νικ Χέιγκ.

Πάντως, ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσινίν διατήρησε την ψυχραιμία του όταν σημειώθηκε η βλάβη.

«Πρόβλημα στους κινητήρες επιτάχυνσης, δύο λεπτά 45 δευτερόλεπτα. Πρόβλημα στους κινητήρες επιτάχυνσης, Ήταν μια σύντομη πτήση!» είπε ο Αλεξέι Οβτσινίν με μια απόλυτα ήρεμη φωνή κατά την απευθείας αναμετάδοση.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση στο διάστημα για αυτό τον 47χρονο Ρώσο επιστήμονα που πέρασε 172 ώρες στο διάστημα το 2016.

Λιγότερο από δύο λεπτά μετά την απογείωση η βλάβη σε έναν από τους κινητήρες του διαστημόπλοιου ανάγκασε τους δύο άνδρες να επιστρέψουν επειγόντως στη Γη αντί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον ISS.

Εκείνη τη στιγμή ο Νικ Χέιγκ και ο Αλεξέι Οβτσινίν ταξίδευαν με ταχύτητα σχεδόν 7.463 χλμ, την ώρα, σύμφωνα με τη NASA. Εφοδιασμένη με αλεξίπτωτα, η κάψουλά τους τούς έφερε πίσω στη γη αλλά οι δύο άνδρες υποβλήθηκαν σε πολύ υψηλή πίεση.

Αφού έλαβαν τη βοήθεια των συνεργείων διάσωσης μερικά λεπτά μετά την αναγκαστική προσγείωσή τους, μεταφέρθηκαν στο Τζεζκαζγκάν, μια πόλη 80.000 κατοίκων, σε απόσταση περίπου 20 χλμ. Ο Roskosmos ανήρτησε στη συνέχεια στο Twitter μια φωτογραφία των δύο ανδρών να κάθονται χαλαροί σε έναν καναπέ ενώ οι γιατροί τους παίρνουν την πίεση.

Οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες ακολουθούν μια απαιτητική εκπαίδευση πριν από κάθε αποστολή στο διάστημα, που περιλαμβάνει διελεύσεις από συσκευές φυγοκέντρησης και ασκήσεις σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που έχουν σκοπό κυρίως να τους μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact