ΚΟΣΜΟΣ

Εργασίες συντήρησης σε διάσημο πίνακα υπό το βλέμμα του κοινού και σε ζωντανή μετάδοση στο ίντερνετ

Στο μικροσκόπιο των ειδικών η «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ – Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο

Με μία μεγάλη διαφορά από αντίστοιχες τέτοιες εργασίες θα γίνει η συντήρηση του πίνακα «Νυχτερινή περίπολος» του Ρέμπραντ στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ: Θα επιτραπεί στο κοινό να τις παρακολουθεί από κοντά και μέσω απευθείας αναμετάδοσης στο διαδίκτυο.

Το πρωτόγνωρο πρόγραμμα, ύψους εκατομμυρίων δολαρίων, θα αρχίσει τον Ιούλιο του 2019 και θα επιτρέψει στους λάτρεις της τέχνης να παρακολουθήσουν μια δουλειά που συνήθως γίνεται στη σκιά.

Τις λεπτεπίλεπτες εργασίες αποκατάστασης θα μπορούν να παρακολουθούν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που επισκέπτονται το μουσείο κάθε χρόνο για να θαυμάσουν το έργο του Ρέμπραντ, έναν πίνακα που χρονολογείται από 1642 και δεσπόζει σε αίθουσα αφιερωμένη στο έργο, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις εργασίες συντήρησης στην παραμικρή λεπτομέρειά τους.

«Η “Νυχτερινή Περίπολος” του Ρέμπραντ είναι ένας από τους γνωστότερους πίνακες παγκοσμίως και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων o γενικός διευθυντής του Rijksmuseum Τάκο Ντίμπιτς. «Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως έρχονται για να δουν τη “Νυχτερινή Περίπολο”, είναι ένας πίνακας που αρέσει σε όλο τον κόσμο και πιστεύουμε ότι όλοι δικαιούνται να δουν τις εργασίες συντήρησής του».

Εργασίες συντήρησης του πίνακα είχαν γίνει για τελευταία φορά πριν από 40 χρόνια, μετά τον βανδαλισμό που υπέστη το 1975 από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα, ο οποίος χαράκωσε το έργο με μαχαίρι. Έκτοτε οι ειδικοί παρατήρησαν μια λευκή σκιά σε ορισμένα σημεία του πίνακα, κυρίως γύρω από το μέρος που είχε υποστεί ζημιά από τις χαρακιές, που αποχρωμάτισε έναν μικρό σκύλο που απεικονίζεται στον πίνακα.

Ο Ρέμπραντ δέχτηκε το 1642 παραγγελία από τον διοικητή της αστικής πολιτοφυλακής του Άμστερνταμ Φρανς Μπάνινκ Κοκ για να ζωγραφίσει τους αξιωματικούς και τα μέλη της πολιτοφυλακής του. Σύμφωνα με τον Ντίμπιτς, είναι ο πρώτος πίνακας του είδους αυτού που δείχνει μια τέτοια μονάδα εν ώρα δράσης παρά σε μια στατική πόζα, κάτι που οι εργασίες συντήρησης θα υπογραμμίσουν.

«Οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται γενικά κεκλεισμένων των θυρών αλλά πρόκειται για έναν τόσο σημαντικό πίνακα που θεωρήσαμε ότι το κοινό, στο οποίο ανήκει το έργο, δικαιούται να τις βλέπει. Θέλουμε να μοιραστούμε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική στιγμή» είπε ο Ντίμπιτς.


Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact