ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο Τραμπ με τον Κέρι για τις επαφές του με το ιρανικό καθεστώς

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί περιοδεία

«Παράνομες» ή σε κάθε περίπτωση «ανάρμοστες» συναντήσεις: ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που παραδέχτηκε αυτήν την εβδομάδα ότι συνέχισε να συναντιέται με τον νυν επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Τζαβάντ Ζαρίφ, προκάλεσε την οργή του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Τζον Κέρι είχε παράνομες συναντήσεις με το πολύ εχθρικό ιρανικό καθεστώς, στο μόνο που χρησιμεύει αυτό είναι να υπονομεύσει την καλή δουλειά μας, εις βάρος του αμερικανικού λαού» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Τους είπε (σ.σ. ο Κέρι στους Ιρανούς) να περιμένουν το τέλος της κυβέρνησης Τραμπ (…) ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ!», διαμαρτυρήθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες αυτές έγιναν χωρίς να λάβει γνώση προηγουμένως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί περιοδεία αυτήν την εποχή, προωθώντας την αυτοβιογραφία του. Ο Κέρι είχε διαπραγματευτεί στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είχε σφυρηλατήσει μια προσωπική σχέση με τον Ιρανό ομόλογό του. Παραδέχτηκε ότι είδε τον Ζαρίφ «τρεις ή τέσσερις φορές» αφότου αποχώρησε από την κυβέρνηση, μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία.

Ο παρουσιαστής Χιου Χιούιτ, ενός συντηρητικού ραδιοφωνικού σταθμού, του ζήτησε να διευκρινίσει αν προσπάθησε να δώσει συμβουλές στον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ για το πώς θα αντιμετωπίσει η Τεχεράνη την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015. Και ο Κέρι απάντησε: «Όχι, δεν είναι δική μου δουλειά. Προσπάθησα μόνο να καταλάβω τι θα ήταν έτοιμο να πράξει το Ιράν για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Ο Κέρι διαβεβαίωσε επίσης ότι είπε στον Ιρανό υπουργό: «Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι δεν αρέσει στον κόσμο αυτό που συμβαίνει με τους πυραύλους σας, με τη Χεζμπολάχ, με την Υεμένη», επαναλαμβάνοντας δηλαδή ουσιαστικά τις κατηγορίες της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης που καταγγέλλει συστηματικά την «κακόβουλη» συμπεριφορά της Τεχεράνης στην περιοχή.

Πολλοί συντηρητικοί σχολιαστές έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Κέρι για «προδοσία» και ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να προτείνουν τη φυλάκισή του.

Όταν ρωτήθηκε για αυτή τη «σκιώδη διπλωματία», η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μανίσα Σινγκ έκρινε την Πέμπτη ότι είναι «ατυχές που πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης επιχειρούν να υπονομεύσουν την πρόοδο που προσπαθούμε να πετύχουμε» και πρόσθεσε: «Αν έγιναν αυτές οι συναντήσεις, το θεωρώ πολύ ανάρμοστο».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ ειρωνεύτηκε τον Κέρι ο οποίος, όπως είπε, γυρνάει στα μέσα ενημέρωσης «για να κομπάσει για τις συναντήσεις του με την ιρανική κυβέρνηση».

«Είδα επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παρείχε συμβουλές στην ιρανική κυβέρνηση. Η καλύτερη συμβουλή που θα έπρεπε να της δώσει είναι να σταματήσει να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact