ΥΓΕΙΑ

Οι γιατροί προειδοποιούν: Τα 10 συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο χρόνιος βήχας, οι πληγές που δεν επουλώνονται, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και οι αλλαγές στην ούρηση είναι μερικά μόνο από τα ανησυχητικά συμπτώματα που συνδέονται με τις διάφορες μορφές καρκίνου.

Πολλές φορές η αιτία του κάθε συμπτώματος αποδεικνύεται ακίνδυνη και οι ενοχλήσεις υποχωρούν με την κατάλληλη αγωγή, ωστόσο οι γιατροί επισημαίνουν ότι αν ένα σύμπτωμα είναι επίμονο και δεν υποχωρεί με παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους, επιβάλλεται αναλυτικότερη αξιολόγηση, πάντα υπό την καθοδήγηση του ειδικού.

Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο. Από αυτούς τους θανάτους, οι μισοί είναι πρόωροι, καθώς καταγράφονται σε νέους ανθρώπους, ηλικίας 30-69 ετών.

Άλλοτε από φόβο και άλλοτε από αμέλεια, αρκετοί ασθενείς καθυστερούν σημαντικά την επίσκεψη στο γιατρό. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

bigstock medicine health care people 99130457

Δείτε ποια είναι τα 10 συμπτώματα-SOS που δεν πρέπει να αγνοήσετε και με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται καθένα από αυτά.

1. Επίμονος βήχας

Ένδειξη για: καρκίνο του πνεύμονα

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα έως ότου εξαπλωθεί σημαντικά, σε σημείο που δύσκολα αντιμετωπίζεται.

Είναι όμως πιθανό να εκδηλωθούν συμπτώματα στα πρώτα στάδια της νόσου, οπότε είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από το γιατρό ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η θεραπεία. Ο επίμονος βήχας ή οι αλλαγές στα χαρακτηριστικά του βήχα είναι ένα πιθανό σημάδι καρκίνου στον πνεύμονα. Επίσης, συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος λόγω του βήχα, λόγω βαθιάς εισπνοής ή δυνατού γέλιου, καθώς και η βραχνάδα στη φωνή και η αιμόπτυση.

2. Αλλαγές σε μια ελιά στο δέρμα

Ένδειξη για: καρκίνο του δέρματος

Το μελάνωμα, η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, είναι όμως πιο συχνό στην πλάτη, τα πόδια, τα χέρια, το πρόσωπο ή κάτω από το νύχι.

Η βασικότερη ένδειξη μελανώματος είναι η εμφάνιση μιας νέας ελιάς στο δέρμα ή οι μεταβολές σε μια ήδη υπάρχουσα ελιά στο δέρμα.

Τι πρέπει να προσέξετε σε μια ελιά: εάν μεγαλώνει, εάν αλλάζει σχήμα, εάν αλλάζει χρώμα, εάν αιμορραγεί ή αλλάζει η υφή της (σχηματισμός κρούστας), εάν πονά ή προκαλεί φαγούρα.

Πώς θα ξεχωρίσετε μια ακίνδυνη ελιά από μια ελιά στην οποία έχει εκδηλωθεί μελάνωμα: συμμετρία (το μελάνωμα δεν έχει συμμετρικό σχήμα στα δύο μέρη του), όρια (το μελάνωμα δεν έχει σαφή όρια, το περίγραμμά του μπορεί να είναι ακανόνιστο), χρώμα (το μελάνωμα δεν έχει ομοιόμορφο χρώμα, μπορεί να αποτελεί μείγμα δύο ή και περισσότερων αποχρώσεων), διάμετρος (το μελάνωμα είναι συνήθως μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο), μεγέθυνση ή ανύψωση (μια ελιά που μεγαλώνει ή «φουσκώνει» με το πέρασμα του χρόνου είναι πιο πιθανό να είναι καρκινική).

3. Επίμονες μεταβολές στη γαστρεντερική λειτουργία

Ένδειξη για: καρκίνο του εντέρου

Τα τρία βασικά συμπτώματα του καρκίνου στο έντερο είναι το αίμα στα κόπρανα, οι αλλαγές στις γαστρεντερικές συνήθειες (συχνότερες κενώσεις, πιο αραιά σε σύσταση κόπρανα) και ο πόνος στην κοιλιά.

Τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ συνηθισμένα και μπορεί βέβαια να αποδίδονται σε άλλη αιτία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάγνωση για καρκίνο στο έντερο προκύπτει μετά την ηλικία των 60, οπότε τα συμπτώματα αυτά κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά όσο περνούν τα χρόνια.

Συνήθεις συνδυασμοί συμπτωμάτων σε περίπτωση καρκίνου στο έντερο είναι οι εξής:

– επίμονες αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία, με αποτέλεσμα το άτομο να επισκέπτεται συχνότερα την τουαλέτα και η σύσταση των κοπράνων να είναι πιο αραιή, σε συνδυασμό με ίχνη αίματος στα κόπρανα

– επίμονες αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία και πόνος στην κοιλιακή χώρα, χωρίς ίχνη αίματος στα κόπρανα.

– αίμα στα κόπρανα, χωρίς άλλες ενδείξεις που να υποδεικνύουν αιμορροΐδες, όπως ο πόνος, η δυσφορία, ο πόνος, η φαγούρα ή το δερματικό εξόγκωμα στον πρωκτό

– πόνος στην κοιλιακή χώρα, δυσφορία ή φούσκωμα που προκαλείται πάντα από το φαγητό και μερικές φορές οδηγεί στην κατανάλωση μικρού γεύματος και την απώλεια βάρουςΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact