ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα δεσμεύεται να μην υπάρξει συγκάλυψη στην υπόθεση Κασόγκι

Διεθνής αντιδράσεις μετά την παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας

Η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε συγκάλυψη στην υπόθεση του θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ούτε θα επιρρίψει σε οποιονδήποτε την ευθύνη εκ των προτέρων, δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τα σχόλια αυτά έκανε ο Ομέρ Τσελίκ.

Στο μεταξύ, μια τουρκο-αραβική ένωση δημοσιογράφων με έδρα την Κωνσταντινούπολη ζήτησε σήμερα την καταδίκη των «πραγματικών υπευθύνων» για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, πλέον των 18 ατόμων τη σύλληψη των οποίων ανακοίνωσε το Ριάντ.

«Απαιτούμε όχι μόνο αυτοί οι 18 άνδρες, αλλά και εκείνοι που έδωσαν τις εντολές να τιμωρηθούν», δήλωσε ο Τουράν Κισλακτσί, πρόεδρος της τουρκο-αραβικής ένωσης ΜΜΕ (TAM), μέλος της οποίας ήταν ο δημοσιογράφος, σε δημοσιογράφους μπροστά από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως περισσότερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν μετά την παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Πολλά παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα. Τι συνέβη; Πώς πέθανε; Ποιος ευθύνεται; Αναμένω και ελπίζω πως όλα τα σχετικά γεγονότα θα ξεκαθαρίσουν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη. «Μια ενδελεχής έρευνα είναι απαραίτητη.»

Από την πλευρά της, η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι μελετά τα «επόμενα βήματα» σε σχέση με την υπόθεση Κασόγκι.

«Στείλαμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Τζαμάλ Κασόγκι έπειτα από αυτή την επιβεβαίωση του θανάτου του. Μελετούμε τη σαουδαραβική αναφορά και τα επόμενα βήματά μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Όπως έχει πει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν μια τρομερή πράξη και οι υπεύθυνοι για αυτήν πρέπει να λογοδοτήσουν.»

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε σήμερα πως ο Κασόγκι πέθανε έπειτα από συμπλοκή που ξέσπασε ανάμεσα στον Κασόγκι και ανθρώπους που τον συνάντησαν στο προξενείο, αφού αρνείτο επί δύο εβδομάδες ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την εξαφάνισή του.

Η Αίγυπτος χαιρέτισε τις «κατηγορηματικές» και «γενναίες» ενέργειες του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στην έρευνα για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. «Η Αίγυπτος θεωρεί πως οι γενναίες και κατηγορηματικές αποφάσεις και ενέργειες που έλαβε ο Σαουδάραβας βασιλιάς για το θέμα αυτό ευθυγραμμίζονται με την προσέγγιση της μεγαλειότητάς του που σέβεται τις αρχές του νόμου και την εφαρμογή αποτελεσματικής δικαιοσύνης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κασόγκι και ανέφερε πως έχει την πεποίθηση πως η έρευνα θα αποκαλύψει την αλήθεια.

Από την πλευρά του, και το Μπαχρέιν χαιρέτισε τις αποφάσεις που έλαβε ο Σαουδάραβας βασιλιάς προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη, μεταδίδει το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Η Σαουδική Αραβία παραμένει ένα κράτος δικαίου, αξιών και αρχών», δήλωσε ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στενός σύμμαχος του Ριάντ, χαιρέτισε σήμερα τις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα η Σαουδική Αραβία. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρετίζουν τις αποφάσεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες του βασιλιά Σαλμάν» σε σχέση με την υπόθεση Κασόγκι, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, WAM. Εκτός από την αποπομπή Σαουδαράβων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, 18 ύποπτοι κρατούνται σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact