ΚΟΣΜΟΣ

Η εισαγγελία της Βραζιλίας εξετάζει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου

Να κατηγορηθεί για διαφθορά και ξέπλυμα ζητεί μεταξύ άλλων η Αστυνομία

Να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του προέδρου της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ και άλλων δέκα προσώπων, μεταξύ αυτών και της κόρης του, για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία ζήτησε η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας από τον γενικό εισαγγελέα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία διενεργεί έρευνα εδώ και πάνω από έναν χρόνο για να εξακριβωθεί εάν ο Τεμέρ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2016 — μετά την καθαίρεση της προκατόχου του Ντίλμας Ρουσέφ αφού κρίθηκε ένοχη για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα, έπειτα από δίκη στο Κογκρέσο που η ίδια κατήγγειλε ότι ήταν στημένη — δωροδοκήθηκε για να υιοθετηθεί με διάταγμα τον Μάιο του 2017 απόφαση που ευνοούσε εταιρείες του κλάδου των λιμανιών.

Πλέον είναι στα χέρια της εισαγγελίας το εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου, εάν θα ζητήσει πιο εμπεριστατωμένη έρευνα, ή εάν θα θεωρήσει την υπόθεση λήξασα και θα τη βάλει στο αρχείο.

Βάσει του Συντάγματος της Βραζιλίας, είναι προϋπόθεση να δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να μπορέσει να διενεργήσει έρευνα και κατόπιν δυνητικά να ασκήσει δίωξη εναντίον αρχηγού του Κράτους, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ζήτησε να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των προσώπων τα οποία αφορά η έρευνα για την υπόθεση, καθώς επίσης και να συλληφθούν προληπτικά τέσσερα εξ αυτών.

Ο Τέμερ αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του. Από την πλευρά του ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου, που παρέλαβε την έκθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας, δήλωσε πως θα αναμείνει την απόφαση της εισαγγελίας.

Την περασμένη χρονιά, σε βάρος του Τέμερ διενεργήθηκαν δύο έρευνες της εισαγγελίας για διαφθορά και σύσταση και συμμορία. Και στις δύο περιπτώσεις το Κογκρέσο αποφάσισε η εξέταση των υποθέσεων αυτών να ανασταλεί, τουλάχιστον ως την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου, την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Τέμερ αποκαλύφθηκαν ενώ απομένουν δύο εβδομάδες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία. Σε αυτόν θα αναμετρηθούν ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου, το μεγάλο φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις, και ο κεντροαριστερός υποψήφιος Φερνάντου Αντάτζι.

Καθώς πλέον το τέλος της θητείας του πλησιάζει, ο Τέμερ έχει μετατραπεί στον λιγότερο δημοφιλή πρόεδρο των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία: η δημοτικότητά του δεν ξεπερνά το 5%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact