ΑΠΟΨΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ

Η προπαγάνδα της προπαγάνδας: Στα σκαριά ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα για να χτυπήσουν τη Ρωσία

Το NATO ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη χρήση “της πληροφόρησης ως όπλου” από το Κρεμλίνο για να υποστηρίζονται ενέργειες όπως η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, δημιουργώντας μια νέα, ισχυρότερη διεύθυνση επικοινωνίας, και αποχαρακτηρίζοντας ταχύτερα περισσότερα διαβαθμισμένα έγγραφα, σύμφωνα με ένα σχέδιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Τόσο το NATO όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχούν για το ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τηλεοπτικά δίκτυα και το Διαδίκτυο για να προβάλλει, όπως λένε, εσκεμμένη παραπληροφόρηση. Η ΕΕ δημιούργησε πέρυσι μια ειδική διεύθυνση για την αντιμετώπιση αυτής που αποκαλεί ρωσική προπαγάνδα.

Σχόλιο: Η δύση κρατεί στα χέρια της και ελέγχει τον μεγαλύτερο αριθμό ΜΜΕ στον κόσμο. Η προπαγάνδα που προβάλλεται ανά τον κόσμο είναι εναντίον της Ρωσίας, όχι το αντίθετο.

Σχέδια προτάσεων που έχουν καταρτιστεί από τη στρατιωτική επιτροπή του NATO και είδε το Ρόιτερς περιγράφουν το πώς στρατιωτικές τακτικές – η κατανόηση των προθέσεων του εχθρού και κατόπιν ο επηρεασμός της κοινής γνώμης στο εξωτερικό – μπορεί να γίνουν μέρος μιας συνεκτικής επικοινωνιακής στρατηγικής του συμφώνου.

Ένα έγγραφο έκτασης 23 σελίδων σχετικά με το θέμα αυτό, στο οποίο περιέχονται συμπεράσματα ενός μακρόχρονου διαλόγου στους κόλπους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Βάσει της ορολογίας που χρησιμοποιεί το ίδιο το NATO, το Σύμφωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει “στρατηγικά αφηγήσεις που οδηγούν σε συντονισμένες φραστικές διατυπώσεις και ενέργειες… κατάλληλα προσαρμοσμένες και πολιτισμικά, ώστε να πείθονται όλα τα ακροατήρια και να εξουδετερώνονται οι αντίπαλες αφηγήσεις”.

Σχόλιο: Ακριβώς όπως ενεργούσε μέχρι στιγμής η δυτική προπαγάνδα εναντίον της Ρωσίας. Άρα τι θα αλλάξει;

Το NATO απέφυγε να σχολιάσει δημόσια το κείμενο αυτό, περιοριζόμενο να αναφέρει ότι η στρατιωτική επιτροπή εργάζεται για τη χάραξη μιας νέας πολιτικής στρατηγικών επικοινωνιών.

“Οι χώρες (σ.σ. μέλη της συμμαχίας) δεν έχουν ακόμη συζητήσει αυτό το σχέδιο και οι χώρες είναι εκείνες που θα το εγκρίνουν σε τελευταία ανάλυση”, δήλωσε η Εύα Σβομπόντοβα, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων και στρατηγικών επικοινωνιών του Προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του NATO.

Μολονότι η Βρετανία και άλλα κράτη υποστηρίζουν το σχέδιο, οι ΗΠΑ εμφανίζονται επιφυλακτικές έναντι οποιασδήποτε στρατηγικής που θα μπορούσε μπορεί να εκληφθεί ως χρήση προπαγάνδας.

Αξιωματούχοι στο Σύμφωνο σημειώνουν ότι η αξιοπιστία του NATO βασίζεται στη διαφάνεια και στην αλήθεια.

“Μία από τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την προπαγάνδα με περισσότερη προπαγάνδα”, σημείωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.

Η στρατηγική αυτή ενδέχεται να συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής του NATO τον Ιούλιο στη Βαρσοβία.

Σχόλιο: Εδώ γελάμε με το μέγεθος της υποκρισίας. Το ότι η επιθετικότητα και η προπαγάνδα πηγάζει από τη Δύση και στρέφεται εναντίον της Ρωσίας, τα τελευταία χρόνια κυρίως, είναι ολοφάνερο σε οποιοδήποτε άνθρωπο διαθέτει δυο λειτουργικούς νευρώνες. Άρα η προπαγάνδα που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ είναι για να αντικρούσει τις αλήθειες που λέει η Ρωσία απέναντι στην ήδη συνεχόμενη προπαγάνδα της Δύσης εναντίον της.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact