ΚΟΣΜΟΣ

Με… δελτίο τύπου ο ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης

Νέα πνοή, χωρίς όμως αλλαγή στην πολιτική εντολή

Μέσω δελτίου τύπου και όχι, ως συνήθως, με ανακοίνωση από το κεφαλόσκαλο της προεδρίας, έγινε γνωστός ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στις 9:30 σήμερα.

Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό σχετικά ευρύ που όμως δεν επηρεάζει την βασική πορεία πλεύσης της κυβέρνησης.

«Μια ανανεωμένη κυβερνητική ομάδα, με μια καινούργια ανάσα, της οποίας όμως η πολιτική εντολή παραμένει η ίδια», εξήγησαν από την προεδρία.

Στη νέα σύνθεση δεν υπάρχουν τρανταχτά ονόματα, αλλά άτομα αναγνωρισμένα στον τομέα τους. Παράλληλα είναι σαφής η προσπάθεια διεύρυνσης προς τους πρώην παραγκωνισμένους ήτοι τους κεντρώους ( Modem) του Μπαϊρού, αλλά και τους σοσιαλιστές.

Οι κύριοι άξονες του ανασχηματισμού:

– Στο υπουργείο Εσωτερικών, υπουργός έγινε ο Κριστόφ Καστανέρ (πρώην σοσιαλιστής) που θεωρείται από τους πλέον πιστούς του Ε. Μακρόν, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρώην υφυπουργός για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

Δίπλα στον Καστανέρ, διορίστηκε ως υφυπουργός για την εσωτερική ασφάλεια ο Λοράν Νυνέζ ( Laurent Nunez) που δεν είναι καθόλου γνωστός στο πλατύ κοινό, με σημαντική καριέρα όμως στον τομέα της ασφάλειας, επικεφαλής της DGSI ( Γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας). Θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των σωμάτων της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της υπηρεσίας πληροφοριών.

«Η ασφάλεια του κράτους και η προστασία των πολιτών θα είναι το ύστατο μέλημα της κυβέρνησης» δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ κατά τη σύντομη τελετή «παραλαβής- παράδοσης» που έγινε άμεσα μέσα στο πρωινό με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, που το τελευταίο δεκαπενθήμερο κάλυπτε και τις αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών. Έχοντας δίπλα του τον υφυπουργό Νυνέζ, ο Καστανέρ υποσχέθηκε την «ολοκληρωτική αφοσίωση στο έργο τους, 24 ώρες το 24ωρο».

Τη θέση του Καστανέρ στις σχέσεις με το Κοινοβούλιο παίρνει ο Μαρκ Φεσνό ( Fesneau) πρώην πρόεδρος της ομάδας των Κεντρώων (Modem ) στο Κοινοβούλιο.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή θεωρείται η αναβάθμιση της κεντρώας Ζακελίν Γκουρώ (Gourault) πρώην υφυπουργού που αναλαμβάνει ένα μεγάλο υπουργείο « Εδαφικής συνοχής και σχέσεων με τις κοινότητες», που θεωρούνται θέματα της άμεσης επικαιρότητας ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2020.

Δίπλα στην 68χρονη Γκουρώ διορίστηκαν δύο νέοι υπουργοί μέλη του κινήματος του Μακρόν, ο 32χρονος Σεμπαστιέν Λεκορνί ( Lecornu) και ο 38χρονος Ζυλιέν Ντενορμαντί (Denormandie).

Το χαρτοφυλάκιο του Λεκορνί αφορά στις «πόλεις και στέγαση», ενώ αυτό του Ντενορμαντί αφορά στις «κοινότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης» με πρώτο του μέλημα την «ασφάλεια στα προάστια» όπως ο ίδιος υπογράμμισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο υπουργείο Πολιτισμού η αλλαγή έγινε με την από καιρό αναμενόμενη απομάκρυνση της 67χρονη Φρανσουάζ Νισέν πρώην διευθύντριας του μεγάλου εκδοτικού οίκου Actes Sud. Ήταν προσωπική επιλογή του Ε. Μακρόν γρήγορα όμως, η δράση της δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, ενώ αντιμετώπισε και ισχυρή πολεμική για εργασίας που έκανε στον εκδοτικό οίκο χωρίς να ακολουθηθούν οι κανονισμοί.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει ο 44χρονος Φρανκ Ριστέρ (Riester). Είναι πρώην μέλος του δεξιού κόμματος LR των Ρεπουμπλικάνων, και μέλος του νέου πολιτικού κόμματος AGIR της λεγόμενης « εποικοδομητικής δεξιάς » ήτοι φιλικά προσκείμενης στον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ριστέρ είναι ένα από τα άτομα που προώθησε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Στο υπουργείο Γεωργίας ο σοσιαλιστής Στέφαν Τραβέρ (Travert ) που επανειλημμένα είχε έλθει σε σύγκρουση με τον πρώην υπουργό περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, παρέδωσε τη σκυτάλη στον επίσης σοσιαλιστή Ντιντιέ Γκιγιόμ (Guillaume) 59 ετών .

Ο Γκιγιόμ ήταν γερουσιαστής πρόεδρος της ομάδας των «σοσιαλιστών και άλλων συναφών» στη Γερουσία, και υπήρξε ήδη υπουργός Γεωργίας επί Ολάντ.

Στις αρχές του έτους είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα του, ότι σκόπευε να εγκαταλείψει την πολιτική, προφανώς όμως ο πρόεδρος τον έπεισε να αλλάξει γνώμη.

Στο υπουργείο Παιδείας ο 54χρονος Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ (Blanquer) θεωρήθηκε ο πιο πετυχημένος υπουργός, τόσο που πριν τον ανασχηματισμό κυκλοφορούσε η φράση περί αναγκαιότητας «Μπλακεριζοποίησης» της νέας κυβερνητικής ομάδας προκειμένου να πετύχει. Θεωρείται ότι συνδυάζει δύο σημαντικές ιδιότητες : πολιτική και τεχνική.

Ο Μπλανκέρ διευρύνει το υπουργείο του στη «Νεότητα», τομέα που αναλαμβάνει δίπλα του ως υφυπουργός ο 29χρονος σοσιαλιστής Γκαμπριέλ Ατάλ ( Attal ).

Η κυβέρνηση με τη νέα σύνθεσή της θα συνέλθει αύριο στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact