ΚΟΣΜΟΣ

Ο Άρης ίσως να έχει αρκετό οξυγόνο για να υποστηρίξει ζωντανούς οργανισμούς

Μία νέα έρευνα δίνει νέα διάσταση στα μυστήρια του Κόκκινου Πλανήτη

Το αλμυρό νερό κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη πιθανόν να περιέχει αρκετό διαλυμένο οξυγόνο για να υποστηρίξει μικρόβια και ενδεχομένως και άλλες απλές μορφές ζωής, όπως σπόγγους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Ζούμε σε ενθουσιώδεις καιρούς», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Βλάντα Σταμένκοβιτς, ερευνήτρια στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. «Ειδικά όταν υπάρχει τόση πολλή περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα για να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυνατότητα ζωής στον Άρη, ελπίζω αυτό να δημιουργήσει ενθουσιασμό στην [επιστημονική] κοινότητα, στον κόσμο, το να σκέφτεται τον Άρη ως ένα πιθανό μέρος για ύπαρξη ζωής ίσως ακόμα και σήμερα», συνέχισε.

Όπως έχουν δείξει οι παρατηρήσεις της NASA, στο μακρινό παρελθόν το νερό κυλούσε άφθονο πάνω στην κόκκινη επιφάνεια του πλανήτη. Αυτό το επιφανειακό νερό εξαφανίστηκε πολύ καιρό πριν, όταν ο Άρης έχασε το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς του και υπέστη τη μετάβαση σε αυτόν τον παγωμένο, ξηρό κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα. Όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάποια ποσότητα νερού πιθανότατα παραμένει κάτω από την επιφάνεια μέχρι και σήμερα, κρυμμένη σε εσοχές.

Ο Σταμένκοβιτς και οι συνεργάτες του υπολόγισαν με τη μορφή ενός μοντέλου τις πιθανότητες να υπάρχουν αποθέματα νερού κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη, προσπαθώντας να εκτιμήσουν πόσο διαλυμένο οξυγόνο θα μπορούσαν αυτά να περιέχουν. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι αυτά τα αποθέματα αλμυρού νερού θα μπορούσαν να περιέχουν αρκετή ποσότητα οξυγόνου για να υποστηρίξει μικροβιακή ζωή, εφόσον οι ανάγκες των οργανισμών στον Άρη είναι αντίστοιχες με αυτών στη Γη, δηλαδή χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Και ειδικά σε περιοχές του πλανήτη με χαμηλότερη θερμοκρασία πιθανόν το αλμυρό νερό να περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες οξυγόνου που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και πιο σύνθετους πολυκύτταρους οργανισμούς, όπως οι σπόγγοι.

Ίσως τελικά ο πλανήτης Άρης κρύβει περισσότερα μυστικά απ’ όσα φανταζόμαστε…

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact