ΚΟΣΜΟΣ

Ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας διέταξε την «αναμόρφωση» της υπηρεσίας Πληροφοριών

Καθαιρέθηκαν ο υπαρχηγός της αλλά και ένας σύμβουλος του παλατιού μετά το πόρισμα για τον Κασόγκι

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας διέταξε να συστηθεί μια υπουργική επιτροπή της οποίας θα προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προκειμένου να προχωρήσει στην αναμόρφωση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, μετέδωσαν σήμερα σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ.

Η επιτροπή αυτή εντέλλεται να «ορίσει συγκεκριμένα τις εξουσίες» και να «τροποποιήσει τον κανονισμό», τις μεθόδους και τις διαδικασίες της υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης του βασιλείου, λίγη ώρα αφότου επιβεβαιώθηκε από το Ριάντ ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, οι επικεφαλής των υπηρεσιών κατασκοπείας και εσωτερικής ασφαλείας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Κατά την ίδια πηγή, η επιτροπή εντέλλεται να αναφέρει στο παλάτι σε έναν μήνα.

Δημοσιοποιώντας τα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, μια υπόθεση με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ταυτόχρονα την καθαίρεση του υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και ενός συμβούλου του παλατιού.

«Ο Άχμαντ αλ Ασίρι, υποδιευθυντής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του», μετέδωσε το SPA, επικαλούμενο βασιλικό διάταγμα.

Καθαιρέθηκε επίσης ο Σαούντ αλ Καχτάνι, σύμβουλος του παλατιού, συμφωνα με την ίδια πηγή.

Σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν παράλληλα ότι ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να επιβλέψει την «αναμόρφωση» των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου.

Η είδηση που μετέδωσε το SPA περί της επιβεβαίωσης του θανάτου του δημοσιογράφου στο προξενείο ακολούθησε μια δεύτερη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση Κασόγκι του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον βασιλιά Σαλμάν.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συνομίλησαν το βράδυ της Παρασκευής, «υπογράμμισαν τη σημασία» που δίνουν στην ανάγκη οι δύο χώρες «να συνεχίσουν να συνεργάζονται πλήρως», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ερντογάν και ο σαουδάραβας βασιλιάς είχαν μια πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου την Κυριακή.

Ο Κασόγκι, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που τον είδαν ζωντανό ήταν όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου, όπου ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από ομάδα εκτελεστών που εστάλη ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι σαουδαραβικές αρχές διέψευδαν πως είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση της εξαφάνισης.

Η παραδοχή του γεγονότος ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου «καταγράφηκε» από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απευθύνει νέα προειδοποίηση στο Ριάντ την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εάν αποδεικνυόταν ότι οι σαουδαραβικές αρχές βρίσκονταν πίσω από την εξαφάνιση και τον θάνατο του συνεργάτη της εφημερίδας Washington Post.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact