ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «δωράκι» της Μέρκελ: Η Ελλάδα θα δέχεται «επιστροφές προσφύγων» από τη Γερμανία

Τα κατάφερε πάλι η Μέρκελ. Έπεισε τον Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί πίσω μετανάστες που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε εδάφη τους.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

Αυτή η συμφωνία ουσιαστικά σημαίνει πως πρόσφυγες στα σύνορα της Γερμανίας θα επιστρέφουν στην Ελλάδα ή και την Ισπανία. Για αυτή τη συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως πήρε ένα «δώρο» από τη Μέρκελ και αυτό αφορά στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το συγκεκριμένο «δώρο’ αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Όπως είπε, έδωσε εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα «άδικη», όπως την χαρακτήρισε, αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact