ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον «ουρανό με τ’άστρα» έταξε ο Α.Τσίπρας στη ΔΕΘ – Δείτε όλες τις υποσχέσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες από την ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη η οποία με την παρουσία τόσων δυνάμεων ασφαλείας θύμιζε..φρούριο, έταξε τον «ουρανό με τα άστρα» στους ψηφοφόρους, καθώς μετά τα απανωτά χαστούκια σε Μάτι και Σκοπιανό χρειάζονταν κάτι για να τονώσει τη δημοτικότητα του.

Βέβαια τα περισσότερα μέτρα που υποσχέθηκε είναι σε ορίζοντα 4ετιάς δηλαδή και μετά το τέλος της πρωθυπουργικής του θητείας αλλά αυτό μικρή σημασία φαίνεται να είχε χθες για τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έταξε μέχρι και… γήπεδο στον ΠΑΟΚ για να κερδίσει ψήφους.

Επίσης αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν ρώτησε του Ευρωπαίους για τα συγκεκριμένα μέτρα, οι οποίοι μέχρι το 2022 θα πρέπει να εγκρίνουν όλες τις οικονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σε μία άνευρη ομιλία, χωρίς πολιτικές αιχμές και δίχως κριτική ουσίας προς την αντιπολίτευση υποσχέθηκε ότι «θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό», ενώ διαβεβαίωσε πως «δεν ήρθα να μοιράσω παροχές αλλά να μοιραστώ το όραμα μας».

Από τη σιδηρόφρακτη πόλη χιλιάδων αστυνομικών ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας κάνοντας λόγο για μία Θεσσαλονίκη, ανοιχτή, καρδιά της Βαλκανικής Συνανάπτυξης, γέφυρα πολιτισμών και όχι φράχτη ονομάζοντάς της «πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Με αρκετές αναφορές στο γνωστό μότο “ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ” περιέγραψε την μεταμνημονιακή εποχή, ενώ ανακοίνωσε αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και πως προχωρά άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ανακοίνωσε μέτρα για την εργασία όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις το 2019 και το 2020, μείωση εισφορών και συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων σε ορίζοντα 4ετίας, ανακοίνωσε προσλήψεις σε υγεία κλπ, υποσχέθηκε την καταβολή των αναδρομικών 1 δισ. ευρώ σε ένστολους, δικαστικούς.

Επίσης,θέλοντας να δώσει έναν..ταξικό τόνο στην ομιλία αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του δημοσίου σχολεία, κάνοντας επίθεση στην…. ελίτ. Ο κ.Τσίπρας, στην ομιλία του, μίλησε για αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, του παλιού πολιτικού συστήματος. Οι Άριστοι, είπε, δεν είχαν τελικά και μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας, «Καθώς από ότι φαίνεται δεν έχουν χρόνο παρά μόνο για τους «Κληρονόμους», όπως χαρακτήριζε ο Πιερ Μπουρντιέ τους γόνους της ελίτ», πρόσθεσε.

«Τα μασάει» για τις συντάξεις

Αβέβαιος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για το θέμα των συντάξεων, όπου ποντάρει στη μη εφαρμογή της περικοπής από το 2019. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, εξέφρασε την αγωνία του κι έκανε λόγο για άκαμπτη στάση του ΔΝΤ, ενώ ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί με την Κομισιόν.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται». Είπε, επίσης, ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. «Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Βέβαια αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις πολυάριθμων μελών της κυβέρνησης οι οποίοι εξέφραζαν τη «σιγουριά» τους για τη μη μείωση των συντάξεων.

Διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους

Σχετικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία είχε εξαγγείλει πριν μήνες, είπε ότι θα την εκκινήσει τον Οκτώβριο την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες, τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους.

Ενώ πρόσθεσε πως «Και είμαι βέβαιος ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Γιατί τελικά αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος της Συνταγματικής αναθεώρησης. Η αποκατάσταση της ίδιας της πολιτικής, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία».

Αποθέωση ΗΠΑ

Ειδική μνεία για τις ΗΠΑ, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, την οποία κάλεσε για περαιτέρω συνεργασία. «Μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε «αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας . Από τον αγώνα για την ανεξαρτησία ενάντια στην αποικιοκρατία και την διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Μέχρι τους αγώνες για την κατάργηση της δουλείας με τη σφραγίδα του Προέδρου Λίνκολν. Και από τους κοινούς αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Μέχρι τις μεγάλες μάχες για την κατοχύρωση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.»

«Είμαι βέβαιος ότι η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη, η εντυπωσιακή αποστολή σας εδώ σήμερα το αποδεικνύει. Και εύχομαι αυτή η συμμετοχή να είναι το έναυσμα για ακόμη στενότερη συνεργασία».

Παροχές ύψους 3,5 δισ ευρώ έως το 2022

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενισχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοηθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντος 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγροτες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.

Εργασιακά

Πρώτη μεταρρύθμιση: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Δεύτερη μεταρρύθμιση: Η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επενδυτικό περιβάλλον

Προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους

Με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων που μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας

Με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Ελέγχων του οποίου η λειτουργία αναμένεται εντός του 2019

Επιστροφή νέων

Υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους.

Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

Ενέργεια – αγρότες

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα: Στην κατεύθυνση αυτή, την τριετία 2018 – 2020 θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δις ευρώ

Έμφαση στην Αγροτική παραγωγή, όπου το στρατηγικό μας σχέδιο και οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν στην καθετοποίση της παραγωγής μέσω της σύνδεσης με την μεταποίηση και την τυποποίηση των τροφίμων. Στην ενίσχυση των συνεταιριστικών δομών με στοχευμένες ελαφρύνσεις και την παροχή ειδικών κινήτρων

Μεταφορές – Υποδομές

Στοχευμένες στρατηγικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου της χώρας. Ε 65, ΒΟΑΚ και Πάτρα-Πύργος αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες του σχεδίου μας

Σημαντικές επενδύσεις έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια στα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας – Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.

Ενώ το Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκινά να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2020 ενώ συνεχίζονται τα έργα για την επέκτασή του.

Αντιστοίχως, εντός του 2019 θα παραδοθούν νέοι σταθμοί του Μετρό της Αθήνας ενώ ήδη δημοπρατείται η νέα Γραμμή 4.

Υγεία

Μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών

Μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση

Μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές

Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

Αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο

Η Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact