ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ξανά στο προσκήνιο για τη θέση του πρωθυπουργού ο Γκιουλ


Σε μια «ανταλλαγή θέσεων» φαίνεται πως θα περάσουν ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον νεοεκλεγέντα Ταγίπ Ερντογάν, αν και μέχρι πρότινος κάτι τέτοιο και οι δυο αρνούνταν κάτι τέτοιο

Η μεγάλη νίκη του μέχρι τώρα Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρεία, με ποσοστό σχεδόν 52% από τον πρώτο γύρο, αλλάζει τα δεδομένα για το ποιος θα τον «αντικαταστήσει» στην πρωθυπουργία της χώρας, στην «μετά-Ερντογάν» εποχή. 

Το αποτέλεσμα, που δίνει εξαιρετική δύναμη στον Ερντογάν, τον θέτει σε θέση ισχύος και ως προς το ποιος θα τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία. Αν και μέχρι τώρα επισήμως διαψεύδεται ότι ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ είναι μεταξύ των ονομάτων που προτείνονται, εν τούτοις οι αναλυτές, ερμηνεύοντας τα μηνύματα που ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν εξέμπεμπε κατά τις προεκλογικές του ερμηνείες δεν αποκλείουν να είναι τελικά αυτός που θα επιλεγεί, σε μια ιδιότυπη «ανταλλαγή θέσεων», στο πρότυπο Πούτιν-Μεντβέντεφ στη Ρωσία.

Το όνομα του Γκιουλ επανήλθε, καθώς το κόμμα του νεοεκλεγέντος προέδρου χρειάζεται μια ισχυρή προσωπικότητα που θα το οδηγήσει στις προσεχείς εκλογές, και όχι μια «σκιά» του Ερντογάν. 

Η επίσημη θητεία Γκιουλ στο προεδρικό γραφείο λήγει στις 28 Αυγούστου και με βάση αυτό, η ανακοίνωση μιας σύσκεψης με σκοπό τον ορισμό του επόμενου πρωθυπουργού πριν την ημερομηνία αυτή, θα θεωρηθεί σαφές δείγμα αποκλεισμού του από τη διαδικασία. Το αντίθετο σαφώς οδηγεί και στο να κερδίσει ο Γκιουλ τον τίτλο του «φαβορί». 
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact