ΕΛΛΑΔΑ

Τους 30.000 φτάνουν οι ενδιαφερόμενοι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Από αυτούς πάνω από 10.000 (10.352) έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κλπ). Ήδη έχει πιστοποιηθεί ότι περισσότερα από 5.000 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας (5.149).

Έχουν υποβληθεί οριστικά 764 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 230 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης. Εξ αυτών 37 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ 22 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους. Αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρεών προς ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ, όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Ενδεικτικά, σε μία περίπτωση, με συνολική οφειλή 22.869.58 ευρώ διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις 2.886,9 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 19.982,68 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 120 δόσεις. Ως αποτέλεσμα αντί για μηνιαίες δόσεις περί τα 2.000 ευρώ (αποπληρωμή αρχικής οφειλής σε 12 δόσεις) ο οφειλέτης καλείται να αποπληρώσει το χρέος του με μηνιαία δόση περί τα 200 ευρώ.

Για τις υπόλοιπες 534 αιτήσεις, που εμπλέκουν πολλούς πιστωτές, περίπου 500 (498) έχουν ανατεθεί σε συντονιστές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έλεγχο πληρότητας. Από αυτές σε 352 περιπτώσεις έχει βεβαιωθεί η πληρότητα των στοιχείων του φακέλου, σε 218 έχει διαπιστωθεί απαρτία των πιστωτών και σε 199 έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η πρώτη από αυτές αφορά εταιρεία παροχής υπηρεσιών με χρέος περί τα 700.000 ευρώ προς ιδιώτες προμηθευτές και Δημόσιο. Το Δημόσιο προσέφερε κούρεμα προσαυξήσεων 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις και δύο από τους τρεις ιδιώτες αποπληρωμή της οφειλής σε δόσεις άνω των τριών ετών. Ο βασικός προμηθευτής θα εξοφληθεί άμεσα. Πρόκειται, δηλαδή, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της ειδικής γραμματείας, για μια περίπτωση που αποδεικνύει ότι ακόμα και ένας διακανονισμός με τη βοήθεια του Δημοσίου και διευκόλυνση εκ μέρους των μικρότερων πιστωτών, μπορεί να καταστήσει ένα χρέος βιώσιμο και άρα μια επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, διασώζοντας τις θέσεις εργασίας.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Περίπου 9.000 (8.966) ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν αίτηση. Ήδη 4.863 περιπτώσεις έχουν κριθεί ως επιλέξιμες (δηλαδή πληρούν τα σχετικά κριτήρια) και περίπου το 10% (480) έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτηση. Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 93 αφορούν οφειλές μόνο προς την ΑΑΔΕ, οι 208 μόνο προς το ΚΕΑΟ και οι υπόλοιπες 179 περιπτώσεις οφειλές και προς τους δύο φορείς.

Ένας χρόνος λειτουργίας των πρώτων Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Σύντομα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη λειτουργίας των πρώτων Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε Αθήνα και Πειραιά (Μάιος 2017). Είχε προηγηθεί, τον Μάρτιο του 2017, η λειτουργία του πιλοτικού Γραφείου στις εγκαταστάσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο Ρέντη και ακολούθησε, μετά το καλοκαίρι, η έναρξη λειτουργίας Γραφείων στη Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σήμερα λειτουργούν 18 κόμβοι του πανελλαδικού δικτύου, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα λειτουργήσουν σε ακόμα 6 πόλεις, το επόμενο τρίμηνο σε επιπλέον 10 σημεία και μέχρι το φθινόπωρο υπολογίζεται ότι το δίκτυο θα έχει πάνω από 40 κόμβους.

Το δίκτυο, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, εξυπηρέτησε περίπου 6.000 δανειολήπτες (για την ακρίβεια 5.920). Περίπου τα δύο τρίτα (3.947) έχουν εξυπηρετηθεί στην Αττική (Ρέντη, Αθήνα, Πειραιά και Αχαρναί), λίγο πάνω από 10% (653) στη Θεσσαλονίκη (κέντρο και Παύλου Μελά), 740 δανειολήπτες εξυπηρετήθηκαν στους 4 κόμβους της περιφέρειας που λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο (Ιωάννινα, Κοζάνη, Λάρισα και ‘Αρτα) και οι υπόλοιποι 580 δανειολήπτες στους 8 κόμβους της περιφέρειας που ενεργοποιήθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα (Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Βόλο, Καρδίτσα και Ηράκλειο).

Για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις για τη ρύθμιση των οφειλών, είτε αφορά σε φυσικό πρόσωπο είτε σε επιχείρηση, έχει αναρτηθεί πληροφοριακό υλικό στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), την οποία έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 110.000 μοναδικοί επισκέπτες.
Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε και λειτουργεί (από 3/8/2017) ειδικό helpdesk μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected] προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί και απαντηθεί περί τα 7.750 ερωτήματα από την ομάδα υποστήριξης εξωδικαστικού μηχανισμού της ΕΓΔΙΧ.

Τέλος, κατά τον πρώτο χρόνο ήδη έχουν ολοκληρωθεί:

– η κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας και η ετοιμασία πληροφοριακού υλικού σε μορφή εύληπτων ερωτήσεων – απαντήσεων
– η διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων (θεσμικών και τεχνικών) για την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος λειτουργίας του πανελλαδικού δικτύου
– η εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν κατέχουν σχετικές ειδικευμένες γνώσεις

– η προώθηση στον ΑΣΕΠ προκήρυξης για πρόσληψη 140 εξειδικευμένων στελεχών (δικηγόρων και οικονομολόγων) που θα στελεχώσουν το δίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact