ΕΛΛΑΔΑ

«Υπάρχει αλλοίωση στοιχείων απο την καταστροφή το Μάτι»

Καταγγελία σοκ έκανε ο ειδικός ερευνητής Ανδριανός Γκουρμπάτσης, που ερευνά την καταστροφή στο Μάτι για λογαριασμό του Αντώνη Φούσα, δικηγόρου οικογενειών των θυμάτων σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει σκόπιμη αλλοίωση στοιχείων ώστε να μην αποδοθούν ευθύνες.

Υπήρχε χρόνος για εκκένωση και το σημαντικότερο υπήρχε χρόνος, που έμεινε αναξιοποίητος, για να χτυπηθεί η πυρκαγιά στην αρχή της ή σε ακατοίκητες περιοχές υποστηρίζει σε γραπτή δήλωσή του

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως «κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε την 26η Ιουλίου 2018 η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η Ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου, για την τραγωδία στο Μάτι, ειπώθηκαν πολλές ανακρίβειες και απεκρύβη η αλήθεια των πραγματικών περιστατικών».

«Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος γνώριζε έγκαιρα για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς» τονίζει και αναφέρεται αναλυτικά στις… ανακρίβειες, που αποπροσανατολίζουν τις έρευνες:

Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε από τον αποστρατευθέντα ήδη Αρχηγό ΠΣ η ανακριβής ώρα 16:49 μμ και όχι η πραγματική ώρα 16:41 μμ, ως ώρα ειδοποίησης (αναγγελίας ) στο <<199 – ΣΕΚΥΠΣ>> της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε την 23η Ιουλίου 2018, στο Νταού Πεντέλης και εξαπλώθηκε στο Ν. Βουτζά και Μάτι των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος της ΠΕ Ανατολικής Αττικής, που, ως γνωστόν, οδήγησε μέχρι σήμερα στο θάνατο 99 θύματα και στα Νοσοκομεία μεγάλο αριθμό τραυματιών (εγκαυματιών).

Πρέπει δε να τονισθεί, ότι κάθε λεπτό που αργοπορεί η αναγγελία πυρκαγιάς – κυρίως δασικής – καθυστερεί αντίστοιχα και η άμεση κινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης για την προσβολή αυτής, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές αυτή να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, ανάλογα βέβαια και με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, ιδίως την ταχύτητα του ανέμου καθώς και άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως η τοπογραφία, η καύσιμη ύλη κ.α.

Λεπτό προς λεπτό η πορεία της πυρκαγιάς…

Τα ως άνω 8΄ λεπτά της ώρας, που απεκρύβησαν από τον πραγματικό χρόνο αναγγελίας της προαναφερόμενης πυρκαγιάς, είναι αρκετά μεγάλος για την εξάπλωση της κι εκτιμώ ότι το πιθανότερο έγινε σκόπιμα για να δικαιολογηθούν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των εμπλεκομένων φορέων.

Πιο συγκεκριμένα στο διάστημα αυτό των 8΄ λεπτών η πυρκαγιά διάνυσε μια απόσταση περίπου 80 και πλέον μέτρων στο Νταού Πεντέλης και βέβαια η ίδια χρονική καθυστέρηση είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις εκτός από την εξέλιξη της και στην καθυστέρηση κινητοποίησης των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων (προσωπικού και μέσων) και πτητικών μέσων.

Σήμαναν συναγερμό για φωτιές στα σπίτια τα ελικόπτερα που επιχείρησαν στην περιοχή…

Επίσης σε ανακριβή στοιχεία, όπως η ώρα έναρξης και η πραγματική ώρα αναγγελίας της ίδιας ως άνω πυρκαγιάς, στηρίχθηκαν και οι μέχρι σήμερα εκθέσεις – πορίσματα των ειδικών επιστημόνων και φορέων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας καθώς και τη δυνατότητα ή μη εκκένωσης των οικισμών Ν. Βουτζά και Μάτι, Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν να έχουν οδηγηθεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα οι σχετικές εκθέσεις -πορίσματα.

Εξάλλου από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι η Ηγεσία του ΠΣ (Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αρχηγός και Υπαρχηγοί ΠΣ) καθώς και η Διοίκηση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων όπως και τα αρμόδια ειδικότερα Κέντρα Επιχειρήσεων (199-ΣΕΚΥΠΣ και ΚΕΠΠ), που συντόνιζαν την όλη πυροσβεστική επιχείρηση και το πυροσβεστικό έργο από το ΕΣΚΕ, γνώριζαν από την προηγούμενη ημέρα (22η Ιουλίου 2018) για την ταχύτητα – ένταση, τη θερμοκρασία αλλά και τη διεύθυνση των ανέμων, σύμφωνα με το Δελτίο Καιρού Πυροπροστασίας της ΕΜΥ που απεστάλη στο ΚΕΠΠ, ενώ είχαν έγκαιρα (από ώρα 17:10 μμ της 23ης Ιουλίου 2018) ενημέρωση για την επικινδυνότητα και την καταστροφικότητα της πυρκαγιάς καθώς και την κρισιμότητα της κατάστασης, λόγω του εξελισσόμενου κινδύνου για τη ζωή και περιουσία των κατοίκων στην περιοχή Νταού Πεντέλης – Μάτι.

Υπήρχε χρόνος για εκκένωση…

Παρά ταύτα κανείς δεν έλαβε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις για την εκκένωση των οικισμών Ν. Βουτζά και Ματιού με σκοπό τη διάσωση των θυμάτων και των τραυματιών. Την ως άνω δε ενημέρωση είχε αρχικά η Ηγεσία ΠΣ, – ήδη από την 17:10 μμ ώρα – όπου έδωσε πλήρη εικόνα της κατάστασης ο χειριστής του Ε/Π, από το μισθωμένο Ε/Π αεροπυρόσβεσης (τύπου Ericsson), που επιχείρησε στην ως άνω περιοχή και ακολούθως, – από την ώρα 17:20 μμ – από το συντονιστικό Ε/Π του ΠΣ τύπου BK-117 AC, που πέταξε για περίπου 15΄ λεπτά και αποχώρησε γιατί έμεινε από καύσιμα.

Παρά ταύτα κανείς από την Ηγεσία (πολιτική και φυσική) του ΠΣ δεν ενήργησε, δηλαδή ούτε εισηγήθηκε (η φυσική Ηγεσία, που συντόνιζε την πυρκαγιά), ούτε βέβαια έλαβε την απόφαση (η πολιτική Ηγεσία και συγκεκριμένα ο κατά νόμο αρμόδιος, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας) του προληπτικού μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης των κατοίκων αρχικά του Ν. Βουτζά και ακολούθως των κατοίκων στον Μάτι.

Κατά το χρόνο αυτό, δηλαδή από την ώρα 17:20 μμ έως και την ώρα 17:30 μμ το αργότερο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στην περιοχή της Ι.Μ. Παντοκράτορος στο Νταού Πεντέλης και το μέτωπο της διασπάστηκε σε δύο άλλα μέτωπα (ένα προς Ν. Βουτζά και το άλλο προς Καλλιτεχνούπολη), οπότε απέκτησε τα κατά νόμο χαρακτηριστικά της »καταστροφής» και μάλιστα »Περιφερειακής καταστροφής μεγάλης έντασης» (άρθρο 2, παρ. 1α και 3γ του Ν. 3013/2002), έπρεπε να ληφθεί αρμοδίως η απόφαση εκκένωσης των ανωτέρω οικισμών, αφού το ως άνω χρονικό διάστημα, θεωρείται επιχειρησιακά το »έγκαιρα» της λήψης της σχετικής απόφασης, κάτι βέβαια που στην πράξη δεν συνέβη και είχαμε τις γνωστές τραγικές απώλειες.

Δεδομένου, ότι η πυρκαγιά, που ξεκίνησε από την οδό Ανδρούτσου στο Νταού Πεντέλης κατά την εκτιμώμενη ώρα από 16:25 μμ έως 16:30 μμ ( έγινε αντιληπτή την ώρα 16:35 μμ από αυτόπτη μάρτυρα), διάνυσε μια απόσταση 500 μ. περίπου, μέχρι την Ιερά Μονή Παντοκράτορος μέσα σε μία ώρα, αποδεικνύεται ότι κάθε λεπτό της ώρας εξαπλώνονταν στην ανωτέρω περιοχή μια μέση απόσταση περίπου 9 μέτρων / ανά λεπτό.

Επίσης ανακρίβειες ειπώθηκαν και για την ταχύτητα του ανέμου. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι η ταχύτητα του ανέμου ήταν 120 km/h, όταν οι ριπές μόνον για ένα δεκάλεπτο και πιο συγκεκριμένα την ώρα 19:20 μμ, όταν δηλαδή είχαν καεί τα θύματα, έφτασαν κατ΄ ανώτατο όριο τα 95 km/h με ελάχιστη ταχύτητα τα 61,2 km/h. Πιο αναλυτικά, το ίδιο ως άνω διάστημα των 500 μέτρων, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (μετεωρολογικός σταθμός Πεντέλης) η μέση ταχύτητα του ανέμου ήταν, η μεν ελάχιστη 50,3 km/h (7 μποφόρ), η δε μέγιστη 79,3 km/h ( ριπές 9 μποφόρ). Πάντως κατά το χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς η ελάχιστη ταχύτητα του ανέμου ήταν 45,1 km/h (6 μποφόρ), η δεν μέγιστη ήταν 74 km/h ( ριπές 8 μποφόρ).

Ωστόσο, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος έως την Λεωφόρο Μαραθώνος, μια απόσταση περίπου 3,5 χλμ, όπου η πυρκαγιά έφτασε περίπου 18:20 μμ, η ελάχιστη μέση ταχύτητα του ανέμου ήταν 36,7 km/h (5 μποφόρ) και η μέγιστη μέση ταχύτητα 55,4 km/h ( ριπές 7 μποφόρ). Επίσης από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τις ακτές στο Μάτι, μια απόσταση περίπου 1,2 χλμ, όπου η πυρκαγιά έφτασε περίπου 18:50 μμ – 19:00 μμ, η μέση ελάχιστη ταχύτητα ήταν 46,7 km/h (6 μποφόρ) και η μέση μέγιστη 71,6 km/h (ριπές 8 μποφόρ).

Τεχνικός Σύμβουλος
Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός
Ειδικός Ερευνητής – Δικαστικός Πραγματογνώμονας
Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact