ΑΠΟΨΕΙΣ

Ύστατη προσπάθεια Τσίπρα να αποφύγει τη συντριβή και να φτάσει μέχρι… τον Μάιο

Μπορεί η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική να «ψαλίδισε» τους τόνους στις πανηγυρικές κυβερνητικές εκδηλώσεις, οι οποίες προγραμματίζονταν για το τέλος του τρίτου μνημονίου, παρ’ όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε εφαρμογή την επιχείρηση «καθαρή έξοδος».

Όλα τα πρωτοκλασσάτα στελέχη της κυβέρνησης με δημόσιες τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τη βεβαιότητά ότι μία «νέα εποχή αρχίζει για τη χώρα» όπως σημείωναν , χωρίς όμως κανένα από αυτά να μπορεί να πει στον μέσο Έλληνα πολίτη το τι θα αλλάξει στην καθημερινότητά του.

Η αλήθεια είναι ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τον πρωθυπουργό, προκειμένου να μετριάσει, αν είναι εφικτό, την κακή εικόνα για την κυβέρνηση του που αφήνει το φετινό καλοκαίρι.

Με άλλα λόγια η τόνωση της κυβερνητικής εικόνας μέσα από την λεγόμενη «καθαρή» έξοδο θα είναι η ύστατη μάχη που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την τελική προεκλογική ευθεία.

Οι τελευταίοι τρεις μήνες άλλωστε ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο κυρίως εξαιτίας δύο σημαντικών γεγονότων:

– Από την μία οι πυρκαγιές στην Αττική που ανέδειξαν με ξεκάθαρο τρόπο την ανικανότητα των αρμόδιων αρχών και την έλλειψη συντονισμού με την κεντρική εξουσία. Η φονική φωτιά όμως στάθηκε η αφορμή για να αναδειχθεί και η αλαζονική στάση που υιοθέτησε το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στα όσα τραγικά έγιναν.

– Από την άλλη στην αρχές του καλοκαιριού υπήρξε η συμφωνία των Πρεσπών. Η κίνηση αυτή του κ.Τσίπρα υπήρξε η αρχή για την «κατηφόρα» της κυβέρνησης, το μέγεθος της οποίας υποτίμησε το Μέγαρο Μαξίμου. Αναμφίβολα η συγκεκριμένη επιλογή παρότι έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο αυτή την περίοδο, έχει μείνει στο υποσυνείδητο των κατοίκων της Βορείου Ελλάδας και αναμφίβολα το Μέγαρο Μαξίμου θα την βρει μπροστά του μέσα στο Σεπτέμβριο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ακόμα και εντός του στενού κύκλου συνομιλητών του πρωθυπουργού πως οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα βρουν νικήτρια την ΝΔ.

Οι ίδιοι θεωρούν πως η μόνη διέξοδος που απομένει στο κυβερνών κόμμα είναι να επιχειρήσει να “διορθώσει” τη διαφορά που το χωρίζει από την ΝΔ , με μοναδικό εργαλείο γιαυτό την όσον το δυνατόν καλύτερη επικοινωνιακή αξιοποίηση της ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου.

«Ο,τι και να λένε δεν τους ακούει κανείς», είναι το σχόλιο συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο liberal.gr , το οποίο είναι απολύτως ενδεικτικό της εικόνας που έχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν τις επόμενες ώρες από την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με το τέλος της τρίτης δανειακής σύμβασης .

Στον πρωινό καφέ της Δευτέρας στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήθηκαν αναλυτικά τόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών όσο και ο προγραμματισμός των επόμενων εβδομάδων μέχρι και την ΔΕΘ.

Στην Πειραιώς εδραιωμένη είναι η άποψη πως η κυβέρνηση είναι απολύτως απομονωμένη από την κοινωνία και πως το κλίμα είναι βαρύ για τον κ. Τσίπρα σε κάθε γωνιά της χώρας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν αγοράζει τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, μια και η καθημερινή οικονομική κατάσταση της κοινωνίας λέει άλλα», τονίζει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ στο liberal.gr . Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαντήσει με προσωπική δήλωση στο τηλεοπτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, σε μία ακόμα σκληρή προσωπική μονομαχία από τις πολλές που θα ακολουθήσουν μέχρι τις κάλπες, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να στήσει το αργότερο το Μάιο του 2019, αν όχι νωρίτερα.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έχει θέτει την ΝΔ σε εκλογική ετοιμότητα και προετοιμάζει επισκέψεις σε μονοεδρικές περιφέρειες. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ζάκυνθο, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα επισκεφτεί και τα Γρεβενά.

Την ίδια ώρα από την Πειραιώς δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανασύρει την «αντιδεξιά» ρητορική. Με δημόσιες παρεμβάσεις τους τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης όσο και ο Νίκος Παππάς απηύθυναν προσκλητήριο για συγκρότηση ενός αντιδεξιού μετώπου, όπως είπαν, με στόχο την επίτευξη των αναγκαίων αλλαγών.

Ως τεχνητή προσπάθεια διχασμού που απορρέει από την αγωνιώδη προσπάθεια συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται στην ΝΔ την επιλογή αυτή των δύο υπουργών, στοιχείο που μαρτυρά τον πανικό του Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση κομβική παράμετρος των επερχόμενων εξελίξεων θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα φτάσουν στα κομματικά επιτελεία στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αποτελέσματα που θα κρίνουν πολλά, κυρίως σε σχέση με τις πρωθυπουργικές… επιλογές.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Liberal.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact